Assalamualaikum dan salam sejahtera.
di sini suka saya untuk kongsikan kepada rakan-rakan penternak dan para pengunjung blog mengenai komen yang telah saya berikan di blog Alwi Goat Farm mengenai TRANS FAT. bukan Transformers. saya mengambil masa beberapa jam untuk menjawab soalan yang diutarakan oleh Prof Alwi. semoga ilmu yang ada dalam komen saya ini dapat dijadikan panduan kepada anda semua. jika terdapat percanggahan, sila utarakannya tanpa segan silu. sumber: HUNTING THE TRUTH - TRANS FAT
Don JenalNovember 16, 2012 12:44 AM
wow.. patutla prof tanya suka makan roti canai ke tak. hahaha.
Trans Fat. daripada pembacaan saya, trans fat akan menaikkan paras kolestrol LDL dan merendahkan paras kolestrol HDL. risiko gak ni.
Mengenai persoalan prof, adakah marjerin kelapa sawit ada trans fat ke tak? jadi:
merujuk kepada panduan penghasilan marjerin dari American Palm Oil Association (APOS), minyak kelapa sawit adalah secara semulajadi semi-solid, jadi minyak kelapa sawit tidak perlu hydrogenation.
Merujuk kepada artikel http://www.ibd.utm.my/rcentre/articles.php?id=66, Minyak sawit bersifat separa pejal. Ia boleh diproses untuk perolehan bahagiannya yang cair dikenali sebagai olein sawit, manakala bahagian pejal dikenali sebagai stearin.
Minyak stearin digunakan dalam proses pembuatan marjerin. Minyak sayuran lain yang politaktepu perlu dihidrogenkan menjadi separa tepu. ini menyebabkan kandungan trans fatty acid (TFA)dalam produk makanan yang dibuat dari minyak dihidrogen ni antara 1-46%. untuk kesihatan adalah sangat baik untuk memastikan TFA ini hampir tiada atau kurang dari 2% setiap hidangan.
Penghidrogenan tidak perlu bagi minyak sawit kerana minyak sawit (stearin) adalah separa pejal. jadi ianya bebas TFA. Oleh itu, pengguna produk minyak sawit adalah bebas daripada TFA. jika diperlukan minyak sawit ni menjadi solid, kaedah interesterification akan digunakan seperti yang dicadangkan oleh APOS dan diperkenalkan oleh oleh MPOB, membolehkan penggemar vanaspati dan marjerin menikmati makanan mereka tanpa kandungan TFA.
kira betulla apa pegawai MPOB tu cakap.
dalam daging kambing pun ada TFA ini tapi dipanggil Conjugated linoleic acid atau CLA. ianya tidak terhasil secara artificial tetapi
semulajadi wujud dengan kuantiti yang sedikit dalam daging dan juga susu ruminant. TFA dalam daging kambing dalam bahagian unsaturated fat
sangat sedikit, kurang dari 0.2g dalam setiap 100g daging kambing.
CLA adalah kumpulan kimia yang terdapat dalam lemak asid linoleic. ia terhasil daripada mikroorganisma dalam rumen. Apakah kebaikan CLA??
membantu badan utilize lemak tersimpan kepada tenaga, meningkatkan hormon lipase, yang membantu memecahkan sel lemak dalam badan, menghasilkan lipoprotein lipase yang merendahkan komposisi lemak, mengandungi antioksidan, menambah otot dalam badan sambil mengurangkan
lemak, anti-catabolic, penambahbaikan imunisasi, dan anti-kanser. juga mengurangkan paras kolestrol.pengambilan CLA dalam bentuk kapsul bagus untuk kesihatan tetapi perlu dalam dos yang betul.
komen terpaksa dibuat dua bahagian sebab terlalu panjang. hahaha.
Don JenalNovember 16, 2012 12:45 AM
dah nak meletup kepala dengan TFA dan CLA ni. takpa, demi nak menegakkan kehebatan daging kambing. usaha diteruskan. kenapa sesetengah orang makan daging kambing kena darah tinggi la, pening kepala la... antara sebabnya...
1. hypertension - daging kambing bukan penyebab hypertension. kerana hypertension mengambil masa yang lama untuk terjadi. di dalam daging mengandungi kolestrol, jika diambil BERLEBIHAN, ditambah dengan malas bersenam dan kurang makan sayur akan meningkatkan risiko hypertension. faktor keturunan dan sejarah juga menyumbang kepada hypertension. jika kandungan kolestrol dalam darah tinggi, lambat lauk saluran darah akan menyempit. menyebabkan tekanan aliran darah menjadi tinggi. ini juga akan menyebabkan tekanan darah tinggi dan serangan jantung. sebab apa, sebab KOLESTROL. makan sayur, buah dan bersenam lepas makan daging kambing dapat kurangkan paras kolestrol.
2. kandungan protein yang banyak akan mengurangkan kadar resapan gula ke dalam otak. bila makanan otak (gula) kurang, otak tidak dapat berfungsi dengan baik dan menyebabkan pening.
3. kandungan besi dan tyramine yang berlebihan juga menyebabkan pening dan sakit kepala.
Ada kaitan dengan CLA tak? ada weh... kajian mendapati,rawatan CLA dapat rendahkan tekanana darah. kajian mendapati, CLA meningkatkan daya tahan insulin. kajian mendapati, supplemen CLA dapat kurangkan atau cegah tekanan darah tinggi. kajian mendapati, CLA mempunyai kesan baik terhadap lipid darah. walaubagaimanapun, kajian tambahan perlu dilakukan lagi.
inilah antara maklumat yang saya peroleh dan dapat kongsi. apa kaitan CLA dengan pening-pening, darah tinggi dan sakit jantung? antara kaitannya boleh disimpulkan melalui maklumat yang telah saya kongsikan ini. harap dapat membantu. terima kasih.
(prof, tepu dah kepala ngan lemak separa tepu ni... hahaha)
semoga tuan-tuan dan puan-puan dapat manfaat dari ilmu yang saya cuba sampaikan ini. majulah penternakan kambing untuk industri daging Malaysia. Insya Allah.