Social Icons

Pages

Saturday, January 5, 2013

Peluang Dan Halangan Projek Ternakan Kambing, Part 1


Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam ternak 1Malaysia. Ternakan kambing mencapai saat-saat kegemilangannya di bawah tampuk pemerintahan mantan Perdana Menteri ke lima, Pak Lah. Pada zaman ini, dengan slogan penternakan adalah perniagaan, rakyat secara beramai-ramai mula menceburi bidang pertanian terutamanya bidang ternakan kambing. Dengan bantuan yang diterima Kerajaan, galakan daripada Kerajaan, dengan banyak peluang yang wujud, walau di saat itu anak kambing berusia 6 bulan pun enam tujuh ratus ringgit, banyak kandang-kandang kambing mula muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan. Namun, setelah berakhirnya zaman Pak Lah, industri ternakan kambing semakin malap. Banyak kandang mula tutup.

Sumber gambar: Mek Mizah

Sejak kebelakangan ini, industri ternakan kambing ini mula menyinari persada tanah air. Dengan wujudnya pembiak-pembiak kambing tegar, pengimport-import besar, trend BBQ, dan kesedaran hikmah beraqiqah menjadi ternakan kambing semakin rancak. Sebenarnya, ternakan kambing ini banyak peluangannya walaupun terdapat halangan-halangan yang boleh melemahkan semangat. Dulu trend pasarannya adalah kambing baka, tetapi trend sekarang adalah kambing aqiqah dan kambing untuk BBQ. Orang ramai mula mencari ternakan kambing ini sebagai juadah mereka.

Suka untuk saya kongsikan dalam artikel ini antara peluang-peluang dan halangan-halangan projek ternakan kambing ini terutamanya untuk penternak berskala kecil. Peluang yang wujud antaranya adalah peningkatan permintaan daging kambing, kos permulaan yang rendah, kurang penggunaan tenaga kerja, pengawal rumpai yang baik, dan sifat semulajadi kambing yang prolifik itu sendiri. Antara halangan projek ternakan kambing ini pula adalah kawalan parasit dalaman, pemasaran daging kambing, kekurangan pakar dan maklumat, capaian terhad kepada bantuan kewangan.

Peningkatan Permintaan Daging


Seperti yang saya katakan sebelum ini, trend BBQ dan aqiqah menjadikan permintaan daging kambing semakin hari semakin meningkat. Menyediakan menu kambing BBQ menjadi sesuatu majlis menjadi semakin meriah dan bualan hangat. Tetamu pasti teruja jika mereka disajikan menu kambing BBQ. Mendapat potongan fresh secara terus dari tempat pemanggang merupakan satu pengalaman yang manis terutama mereka yang baru first time makan daging kambing. Terdapat juga menu-menu popular lain seperti kari daging kambing, sup kari kambing bahkah sekarang trend daging kambing masak lemak cili api juga semakin popular (bila la saya dapat merasa resepi senior saya ni). Kesedaran orang ramai mengenai kebaikan dan khasiat daging kambing juga merancakkan industri.

Daging kambing mempunyai kualiti nutrisi yang lebih baik daripada daging lain, mitos-mitos daging kambing ternyata tidak tepat. Orang Islam juga mula beralih untuk menjadikan kambing sebagai haiwan korban dan kesedaran akan hikmah beraqiqah yang banyak rahsianya, telah mula membuka mata para ibu bapa dalam pendidikan anak-anak. Perayaan-perayaan lain seperti Dassai (perayaan agama Hindu, meraikan Dewi Durga), Krismas dan Tahun Baru juga memerlukan daging kambing sebagai menu. Selain kaum Melayu, kaum India juga antara etnik yang banyak makan daging kambing. Kenapa? Mereka yang beragama Hindu tidak makan daging lembu, hanya minum susu lembu kerana lembu itu antara Tuhan mereka. Jadi, sebagai daging alternatif, daging kambing menjadi pilihan mereka.

Kos Permulaan Yang Rendah

sumber gambar: Photo Gallery

Untuk memulakan projek ternakan kambing sebenarnya tidak memerlukan kos yang tinggi. Kita banyak terpengaruh dengan isu-isu yang berlaku pada zaman kegemilangan ternakan kambing Pak Lah, kandangnya besar-besar, bertingkat-tingkat, harga mencecah puluhan ribu tapi akhirnya tutup macam itu saja. Orang ramai pada masa sekarang takut untuk memulakan projek ini kerana kurang kesedaran, kurang membuat pengiraan, kurang mencari ilmu dan kurang bertanya kepada mereka yang berpengalaman. Tanggapan ini sebenarnya salah, projek ternakan kambing terutama berskala kecil, tidak memerlukan kos yang banyak. Kenapa kita perlu buat kandang yang mahal? Ada pertandingan kandang kambing tercantik ke? Kalau ada, berapa hadiah? Boleh cover kos pembinaan kandang tu? Juara bertahan lima kali berturut-turut pun belum tentu boleh. Gunakanlah kayu terpakai, tukang sendiri, tak perlu tinggi-tinggi kalau kambingnya sedikit. Jika lebar kandang 10 kaki, tinggi kandang 1 meter pun sudah mencukupi, penyakar boleh je sampai untuk kaut taik. Masalah ammonia? Buat je lantai tanah curam sedikit, kemudian simen nipis, habuan untuk air kencing mengalir, cukup.

Beli kambing? Harga seekor lembu betina, katakan RM2000, dan harga seekor kambing betina RM350. Lebih baik beli 5 6 ekor kambing daripada seekor lembu betina. Ruang untuk ternak 5 6 ekor kambing betina pun tak seluas seekor lembu. Kambing pula mempunyai ketahanan untuk terus hidup walaupun makanannya terdiri daripada foraj yang kurang berkualiti dan mampu untuk hidup dalam suasana yang sukar. Ini bermaksud mereka tidak perlukan kandang yang terlalu fancy dan mahal, ada scan cap jari bagai, cukup sebagai teduhan waktu malam dan hujan. Peralatan pun tak payah la nak canggih-canggih sangat. Kalau nak bagi minum susu, beli je botol budak-budak tu. haha. Tapi kalau nak buat projek lembu pun takda masalah, permintaan tinggi juga. Lebih popular dari kambing. Masing-masing ada kelebihannya dalam pasaran.

Kurang Penggunaan Tenaga Kerja


Ruminan kecil lebih senang untuk diuruskan, tenaga kerja tidak sebanyak ternakan yang lebih besar seperti lembu. Bini boleh jaga, anak-anak boleh tolong gembala petang-petang. Melainkan kambing-kambing tu buat gila. Hahaha. Majoriti kambing ni jinak, tak ganas, kalau ada pun seekor dua yang agresif, dan ada yang melarikan diri daripada kita. Kena tanduk kambing ke kena tendang ke, takda la sakit sangat macam kena tendang dengan lembu. Mau terpelanting 10 kaki ke belakang, patah riuk. Naya je. Pelaburan dalam ternakan kambing secara tak langsung beri peluang pekerjaan kepada ahli keluarga. Anak boleh tolong jaga, bagi la upah, playstation sebijik ke, iPad sebijik ke, janji jaga kambing elok-elok. Jiran-jiran pun boleh tolong.

Pengawal Rumpai Yang Baik


Kambing boleh jadi mesin rumput, makan pokok-pokok rumpai, semak samun. Ketahanan mereka terhadap tumbuhan yang bertoksin juga memberi kelebihan kepada mereka ini. Jika lembu dan kambing menjadi tag team, confirm clear ladang anda atas bawah. Takdanya dia nak bergusti macam Rey Mysterio lawan Big Show. Dengan meletakkan kambing dalam ladang anda, anda dapat mengurangkan kos penggunaan racun, kos kawalan rumpai dan secara tak langsung menyuburkan tanah ladang anda. Lebih jimat, lebih selamat dan mesra alam.

Sifat Semulajadi Kambing Yang Prolifik

\

Di luar negara, apa yang saya perhatikan, kambing membiak ikut musim. Di Malaysia pun ada yang ikut musim, tapi yang nafsu terlampau tu, anak menyusu pun dah bunting lagi. Kambing betina matang, boleh beranak 3 hingga 4 kali dalam masa 2 tahun. Dengan setiap kelahiran kebiasaannya kembar 2. Rezeki lebih, kembar 3 atau 4. Rezeki kurang, seekor dan mungkin takda langsung. Bergantung kepada mood kambing dan juga pemakanan. Dalam 2 tahun, kambing boleh beranak 6 ekor, tetapi lembu boleh beranak dalam 2 ekor je. Inilah kelebihan kambing yang menjadikannya satu jenis ternakan yang dapat memberi pendapatan yang cepat dan lumayan. Biri-biri pun beranak seekor je selalu walaupun kebuntingan dan tempoh kelahiran dia sama dengan kambing. Dengan 5 ekor betina, dalam masa 2 tahun boleh menjadi 35 ekor. Hebat!

Ok, setakat ini dulu. Bersambung part 2 pula. Dah panjang sangat ni, nanti tepu kepala otak nak baca.  Jika ada lagi peluang yang saya tidak nyatkan, mohon jasa baik sidang pembaca sekalian untuk menambah di bahagian komen. Sekian sahaja, terima kasih kerana membaca. Semoga anda terus sukses dan majulah ternakan kambing untuk industri daging Malaysia.

Peluang Dan Halangan Projek Ternakan Kambing, Part 2

Rujukan:
Fidelis Okpebholo and Tyrell Kahan (2007), Opportunities and Challenges for Developing Small Ruminant Systems, Cooperative Extension Program, College of Engineering Sciences, Technology and Agriculture, Florida A&M University, Tallahassee, Florida (PDF)

91 comments:

  1. hang dah jadi penternak berjaya ka

    ReplyDelete
  2. belum lagi. belum dapat buat fulltime. hoho

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum Wrmbth, panjang2 entri blog ni. Rajin betul menaip.

    Menarik cuma kurang setuju bahagian era kegemilangan kambing pada zaman pak lah. Masa tu ramai orang tertipu dan banyak mitos yang tak betul.

    Kambing memang banyak tapi macam skim ponzi dan piramid je. Media war2kan dan ramai terpengaruh. Banyak kandang dibuka. Banyak kursus latihan diberikan tapi yang berikan latihan pun takda sistem yang stabil.

    Akhirnya, bila peserta menyedari ilusi dan mitos ini, tiada orang yang buka kandang lagi dan piramid pun runtuh. Moga gelombang kedua ini berbeza.

    Gelombang pertama - dipelopori trader

    Gelombang kedua - Moga2 dari breeder

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam akhi fairul...

    kalo nak diikutkan, lagi banyak nak taip kalo dah start menulis.

    era kegemilangan kambing tu perlu diperhalusi lagi tu, bagi sedap cerita. on the surface je. kalo korek lagi, lagi banyak la terbongkar.

    skim2 tu yang beri impak negatif kepada industri ternakan kambing kita. buat orang makin kurang percaya dengan ternakan kambing.

    betul kata akhi, kita perlu ada sistem yang stabil. saya ada baca pasal FARM-Africa, mereka telah membangunkan sistem kambing yang community-based. banyak eksperimen, dan menunjukkan hasil yang agak baik dalam membasmi kemiskinan. dari komponen besar, dia pecahkan kepada komponen kecil dan lebih kecil. ada penternak, ada pegawai veterinar, ada kedai ubat, ada ahli yang dilatih untuk merawat ternakan. banyak juga la. insya Allah, akan saya kongsikan nanti.

    Gelombang pertama dah berakhir, sekarang tibanya masanya untuk gelombang kedua. semoga industri ternakan kambing dapat bangun balik dengan jayanya.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..kt mana ya saya boleh dapatkn kambing Baka boer n janapari Di semananjung ni dlm kuantiti yg sederhana..Ada maklumat tak??

    ReplyDelete
  6. waalaikumussalam tuan. kambing boer, boleh google Ar Raudhah. diorang pembiak boer tempatan. jamnapari saya tak pasti. tapi kalau nak kambing cross yang tahan lasak, boleh try Alwi Goat Farm di bidor, perak. antara sifu saya. sambil-sambil boleh berguru.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.

    Penulisan yang menarik. hehe. Saya nk tny, kambing jenis apa yang selalu org pasarkan?
    Saya xtahu apa2 pasal kambing ni. zero. hehe. terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam

      Maaf, baru perasan ada comment2 lama. hehehe.

      Sekarang orang dok push kambing untuk BBQ & kambing akikah.

      Biasa baka boer la jadi pilihan sebab daging banyak.

      Delete
  8. Assalamu ^alaykum!
    Seronok saya baca artikel ni, dan gambar kandang di perbuat dari buluh tu sungguh merangsangkan. saya ada banyak buluh dan ingin buat kandang seperti ini. berapa ekor kambing tempatan boleh dimuatkan? terima kasih banyak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam

      Maaf tuan. baru nak reply. Berapa ekor kambing boleh muat bergantung kepada saiz dan baka. Katakan 10 kaki persegi diperlukan untuk seekor dewasa. Maka kandang 100 kaki persegi dapat memuatkan 10 ekor kambing dewasa.

      Delete
  9. waalaikumussalam.

    anonymous - kambing yang top sekarang adalah kambing untuk akikah dan BBQ. akikah kambing yang cukup umur, BBQ, biasanya kambing jantan. baka terserah. trend akikah sekarang kambing feral yang diimport. BBQ biasanya kambing muda ataupun kambing yang isi lebih macam boer dan kacukannya.

    beriani kambing - kalo berdasarkan gambar kandang buluh tu, boleh muat dalam 15-20 ekor, bergantung pada saiz kambing. kalo kambing kacukan kampung katakan 10 kaki persegi luas yang diperlukan. jadi untuk kandang 200 kaki persegi boleh muat 20 ekor. dinding ok kalo buat dengan buluh, kalo lantai, tak tahan lama. better kayu beroti. kalo rajin, google design kandang kambing/domba di indonesia, rata2 penternak gunakan buluh untuk buat kandang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, dah reply la. hahaha. ni mesti masa dok ubah template blog. hehehe.

      Delete
  10. salam ...kalau saya nk mulakan projek ternakan kambing ...berapa modal tok permulaan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam tuan. modal.. ikut kepada kemampuan. kalo nak buat income, at least induk 20 30 ekor. side income la. kalo serius income, 50 ke 100 ekor.

      Delete
  11. Salam..Walaupun saya ada degree tp perniagaan kambing menjadi cita2 saya dr kecik sampai skrg..baru graduate dan masih mencari rujukan..saya masih memikirkan kawasan yg sesuai...mungkin saudara boleh membantu..di kawasan kampung saya ada tanah tp x bape luas dan bnyk ular..saya terbayangkan guna khidmat angsa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. banyak ular masih boleh diusahakan. ya, guna khidmat angsa atau itik bagus, sebab najis itik mengandungi sulfur yang tidak diminati oleh ular. tanah, asalkan tidak berpaya dan jauh dari rumah orang, boleh diusahakan.

      Delete
  12. Knp xrmai yg nak wat projek kmbing susu ye? Sbb pngurusan die ssh ke? Atau sbb pasaran nye kurg? Klu bce kt blog pn asyik cite psl boer jamna feral..xde ke yg nk brcerita pnjang lebar psl saanen ke shami ke nubian ke,citer psl prjek kmbing susu ke..susu ni xlaku ke..teman ni tringin beno nk wat prjek kmbing susu tp xbrpeluang lg,ilmu ngn pngalamn pn xde.. modal pn xde huwaaa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai sebenarnya yang buat kambing susu ni. cuma yang jadi blogger tu ada la seorang dua. income memang masyuk bro. kalo nak yang cerita panjang lebar, ni salah satu blog dia, Lalah River Goat Farm. dia buat kambing susu, antara daripada baka Shami.

      Modal takda, boleh usahakan. Senang je bela kambing ni. hehehe.

      Delete
  13. Alhamdulillah good info tuan! boleh sy belajar dari tuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tuan. insya Allah. whatsapp je no saya.

      Delete
  14. Assalamualaikum,

    menarik info yang tuan berikan, semoga Allah memberi rezeki yang lebih tinggi di atas perkongsian tersebut..

    mohon pendapat tuan, saya memang berminat dengan bisnes ternakan kambing. tapi bolehkah saya buka kandang sedangkan rumah saya jauh dari tanah yang ada jarak 45KM(1 jam lebih perjalanan)? ataupun saya perlu pindah ke kawasan tersebut?

    mohon bantuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...

      Insya Allah.. amin...

      kandang sejauh 45km? hoho... boleh tu boleh.. tapi kos akan bertambah yakni kos minyak nak ke sana. belum kira kos2 lain lagi. dinasihatkan untuk meminimakan kos. pindah ke kawasan lebih dekat adalah suatu inisiatif yang sangat bagus. di mana tuan dapat jimatkan kos minyak, kos masa. dan boleh buat pantauan selalu. jika berlaku kecemasan, tuan dapat segera mengatasinya.

      Delete
  15. Salam tuan don capra hircus..boleh saya minta nom fon tuan,saya berminat dlm pertenakan kambing nie..kalau boleh nak minta tunjuk ajar dari tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam tuan. boleh, no problem. 019-4513061. SMS atau whatsapp. saya tulis lagi cepat dari bercakap, nak cerita senang. hehehe.

      Delete
  16. Assalam bang~sy nk tnye,brpe agak2 kos yg perlu ade klau nk buat penternakan kambing ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam

      kos.. ada kos capital atau CAPEX dan kos operasi OPEX

      CAPEX, mcm kndang, tanah, peralatan, infrastruktu dll
      OPEX, mcm kos makanan, kos rawatan, kos pengangkutan, kos utiliti, kos upah

      CAPEX, banyak orang habis dekat kandang. tapi kandang tak perlu mahal2, cukup dapat bagi teduhan kepada ternakan, selamat & tahan

      OPEX paling besor adalah kos makanan. kalo kawasan tu mempunyai sumber makanan percuma, maka kos ini dapat dikurangkan, kos upah perlu dielakkan jika mampu buat sendiri, kalo nak upah orang, kena la setimpal dengan jumlah ternakan.

      Delete
  17. memang ade minat utk menjadi penternak kambing.. xtahu kenape berminat sgt dgn penternakan.. kambing or lembu?? prefer kambing sb saiz yg lebih kecil dan mudah di arrange,, boleh dpt contact number utk menimba ilmu..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam muazam. maaf lambat reply.

      ni no sy, 019-4513061. kalo ruang kecik, kambing terbaik, cepat membiak. kalo ruang besar, lembu ok, lambat membiak, tapi permintaan daging tinggi.

      silakan bertanya. insya Allah, saya akan jawabkan.

      Delete
  18. Salam, sy sgat berminat untuk memulakan pnternakan kambing boer. mmliki mnat dlm mndekati pnternakan ini sjk bbrapa thun lalu. Sedkit sbyak tntang boer sy ad ambil tahu. Tp untuk mmulakan penternakan , knowledge zero. Sy seorg prempuan, berusia 26 thun. Mmpunyai pekerjaan tetp. Mnta bantuan encik jika tahu mna2 pihak yg mmberi bantuan mmbimbing dlm memulakan penternakan boer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. maaf lambat. saya baru go through komen2 blog saya ni.

      saya minat dari kecik, cuma mula mengkaji sejak tahun 2008/2009.. masa tu pak Lah jadi PM, memang top la.

      knowledge zero takpa, yg penting minat. Orang perempuan pun boleh jd penternak & sy rasa lebih baik sbb instinct orang perempuan bagus.

      Bantuan tu ada, cuma, untuk mudahkan dapat bantuan, kena mula dulu walaupun sedikit. Pinjaman pun ada. Kursus ada ditawarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar di seluruh Malaysia. & ada juga yang syarikat yang menawarkan kursus berbayar.

      Dari segi khidmat nasihat, insya Allah, saya boleh bantu.

      Delete
  19. salam..maaf bertanya..berminat utk menternak kambing..klu bab2 kesihatan kambing mcm mne plak ye..kne slalu panggil veterinar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. don't worry, be happy. tanya je kalau nak tanya. tapi pasal kambing la, rumahtangga, saya bujang lagi. hahahaha.

      bab2 kesihatan ni kena belajar, kita tak boleh nak harapkan JPV @ veterinar semata-matal. Dia pun ada juga benda nak buat. Lagi2 kalo kandang kita ni takat sara diri je. Wajib belajar bab kesihatan. First aid tu kena tahu.

      Apa penyakit kambing, macam mana nak kesan penyakit kambing, apa sebab dia, macam mana nak rawat & cegah. tu essence dalam penyakit kambing.

      boleh whatsapp saya, tanya apa yang bermain di fikiran. Insya Allah, saya akan cuba bantu. 0194513061

      Delete
  20. Dok kat area mana ni....sy baru nak blaja bela kambing,,dedak mahal la,ada alternative lain x selain rumput,sy dok ada 25 ekor dah kambing kambing kat sik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sik tang mna? kndang sy di kuala ketil. tp kerja di sarawak.

      banyak jgk kambing tu.

      alternatif lain, kalo belah2 kita tu, boleh buat silaj jerami padi bila musim. lepas tu boleh cari pokok2 balik angin ke, sepanjang highway. boleh p blah2 pantai merdeka cari dedak padi. lain2. boleh try PKC. kalau ada kilang kicap, boleh beli hampas kicap.

      Delete
  21. Assalamuaalaikum... saya nak tnya skit dngan encik... saya nim pelajar tingkatan 3 MRSM ..apabila result keluar family saya beri 6 ekor kambing untk diternak sebagai hadiah 8A.. meamandangkan saya masih dlam keaadaan seorang pelajar dn hidup di asrama.. saya nak tanyalah.. bntuk apa yang biasa dibuat oleh usahawan penternak dlm memberi gaji kpada pekerja..saya bru nk plajar etep cara nak uruskan nim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Adik Aleef, sms abg, 0194513061. whatsapp pun bleh.

      hadiah yg bgs tu... sgt2 bgs. x payah cari pekerja, rugi dik. sikit sangat. kalo ada jantan, jual jantan tu, beli betina, jadikan semua betina. lepas tu pawahkan pada orang yg ada bela kambing. anak kongsi dua dik. bila balik dari asrama, adik boleh p tengok kambing tu. tak payah susah nak buat kandang. Abg ckp berdasarkan pengalaman abg sendiri. Baik pawahkan je. Demi kebaikan kambing tu, dan adik aleef sendiri.

      Delete
    2. Saya ada tanah seluas 2 ekar.berapa ekor kambing yg boleh di ternak.dan berapa padang ragut yg boleh di buat??

      Delete
    3. tanah 2 ekar. suku ekar boleh peruntukan untuk buat kandang. selebihnya boleh tanam pelbagai jenis rumput, pokok2 renek untuk dijadikan padang ragut. padang ragut ni lebih bagus dibuat beberapa petak ragut. tak boleh ragut semua. kalo ada lagi 1.75 ekar. bahagi 1 petak suku ekar. suku ekar boleh tampung 10-20 ekor. tanpa makanan tambahan. kalo ada makanan tambahan. contoh silaj batang jagung. boleh tambah jumlah ternakan. jadikan padang ragut sebagai exercise dan minum petang (macam kita minum teh o dengan kueh petang2). bagi makan silaj dulu. petang lepas kejap. apa pun kena agih petak/padok. 4/5 hari tukar padok lain. padok yang sebelumnya dimesin rumputnya. supaya rumput2 dapat recover dengan baik.

      Delete
  22. Saya ada tanah seluas 2 ekar..berapa ekor kmbing yg boleh di ternak.dan berapa padang ragut yg boleh di buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanah seluas 2 ekar. lebih kurang 1.5 ekar boleh tanam napier untuk 100 ekor kambing. suku ekar dah boleh muat 100ekor kambing.

      Delete
  23. Salam, berapa harga seekor kambing sekarang? berminat untuk pawahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam

      untuk pawah orang selalu pawahkan kambing betina. kambing betina kampung harga dalam 350 ke 400 seekor, ikut saiz, ikut tempat. baka besar sikit, dalam 500 600.

      SMS/whatsapp/wechat 0194513061

      Delete
  24. Salam..sy berminat nak buat penternakan kambing..tapi zero knowledge..
    Apa 1st step dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.

      1st step - kena cari ilmu kambing la. sama ada melalui bacaan buku2, internet, atau bertanya kepada otai. cari info2 basic, peringkat2 umur dia, dari kecik sampai besar, nak kena buat. Anak kecik kena nyusu, anak cerai susu kena pisah. Bila umur mengawan, macam mana dia mengawan. Bunting berapa bulan. bila lagi boleh mengawan. apa makanan kambing. apa penyakit kambing.

      SMS/whatsapp/wechat 0194513061

      Delete
  25. Salam, terima kasih atas perkongsian.
    Bagaimana dengan pasaran kambing ni?maksud saya macam mane caranya untuk kita cari pasaran untuk kita jual kambing tu. Ada ke saluran2 yang boleh membantu? Berminat untuk buat ternakan ni..tengah menimba ilmu slowly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. sama2.

      pasaran sekarang ni mmg tengah naik. dulu tak serancak ni, sejak fenomena kambing golek melanda, bersepah orang dok buat. memang ada potensi, tapi kena ubah sikit produk. contoh kambing muda golek.

      pasaran mudah, apa yang penting adalah networking, dan marketing berterusan. sentiasa cari masa melawat kandang-kandang, kerana mungkin rezeki kita ada pada rezeki orang. contoh, kita p melawat kandang A, kandang A ada customer, tapi takda kambing, dia kenal kita, dia cari kita. nampak?

      marketing ni penting, sentiasa buat marketing. banner, flyer, business card. iklan di internet, di surat khabar. sponsor majlis2. buat event, bagi diskaun, bagi hadiah cenderahati yg berkaitan.

      untuk produk penternakan ni biasanya FAMA. tapi tu mungkin renyah sket. hehehe. approach tukang2 jual daging di market. ada kenalan saya di market Kulim, dia boleh jual, sekurang-kurang 1 @ 2 ekor kambing fresh. Hari cuti boleh jejak 6 7 ekor.

      boleh whatsapp saya, sms atau wechat, 019-4513061. Don a.k.a Zainal.

      Delete
  26. Menarik.kalau anak kambing cerai susu nak pisahkan,mksudnya dlm 1 kandang tu,kena buat beberapa partition lg la kan? Tq ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak cerai susu, kalo boleh, tambah 1 partition pun ok dah untuk asingkan anak jantan. anak betina boleh bagi join dengan induk betina lain. tapi kalo didera oleh induk lain, kena sediakan 1 lagi partition. apa pun, jauhkan anak2 jantan dari induk betina atau anak betina, dia umur 5 6 bulan pun dah galak terlebih, kita taknak jadi macam tu kalo nak buat duit.

      kalo syle kampung takda masalah, cuma akan berlaku inbreeding la. sebab tu ada sesetengah kambing kampung tersangat la kecik.

      0194513061

      Delete
  27. Salam,best giler kamu punya info ttg kambeng.buleh buat thesis ttg kambeng agaknya..saya berminat jgk tgk ternak kambing ni..mcm untung jer.2 tahun boleh dpt 6 ekor kira masyuk tu..lepas baca entri kamu lepas ni nak gi cari maklumat lg ttg kambeng.tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. hahaha. thesis tu x brapa rajin nak menulis.

      2 tahun, 6 ekor. jarak 8 bulan. setiap 8 bulan, beranak kembar 2.

      kena cara, memang untung. insya Allah.

      wechat/whatsapp, 0194513061

      Delete
  28. assalamualaikum.
    1)saya ada tanah suku ekar, berapa ekor sesuai untuk ternak kambing
    2)saya bekerja di syarikat swasta, adakah saya perlu menggaji orang atau sendiri jaga kambing?
    3)tanah tu jauh skit dari umah, lebih kurang 25km. ada tak kes orang curi kambing?

    terima kasih atas blog tuan, banyak info yg saya belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.

      1) suku ekar. lebih kurang 11000 kaki persegi. boleh banyak ekor tu, kalo 10 kaki persegi per ekor, boleh sumbat 1100 ekor kambing. tapi agak2 la kan. hahaha. boleh la 200 300 ekor kalo intensif, dan puluh2 ke 100 lebih ekor kalo semi intensif. tengok design kandang mcm mna, tapi kalau ikut kiraan matematik, mcm tu la...

      2) boleh gajikan pekerja, seorang dah cukup. atau 2 orang. ikut kemampuan, boleh jaga sendiri, jaga sendiri, lagi jimat. yg penting, dapat turun ke kandang, kurang2 dua kali sehari.

      3) jauh sangat, tapi xda masalah. memang kena upah pekerja la. dan kena letak guard dog. sekarang macam2 kes kecurian.

      sama2. WhatsApp, Wechat, 0194513061

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Banyak info. Syabas kerana tak lokek ilmu. Saya seorang guru yang bercita-cita nak retire awal nak ternak kambing. Habis blog orang saya lawati untuk mendapat ilmu. Tapi yang jadi masalah saya, tak de tanah kerana tanah banyak yang nak dijual je. Kalau beli tanah ok ke? Saya bimbang tak cukup modal untuk cover 1 tahun punya kos ternak. Habis cash flow

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkongsi ilmu yang sedikit cikgu.

      tanah sebenarnya tak jadi masalah cikgu kalo tahu caranya. memang sekarang banyak tanah nak dijual, tak kurang tanah yang boleh disewa. cuba cikgu pergi ke Peladang, Jab. Vet, atau mana2 agensi kerajaan yang berkaitan, boleh tanya, ada tak kandang kosong yang boleh diusahakan, atau tanah yang boleh disewa. atau tanya kawan2, orang kampung, kalo ada dusun yang boleh disewa. ladang sawit dan getah pun boleh.

      kos operasi, at least standby untuk cover setahun punya operasi. sementara nak dapat hasil.

      kalo nak beli tanah, beli 1 ekar pun ok dah. tapi kena rajin cari makanan tambahan la.

      whatsapp/wechat, 0194513061.

      Delete
  32. slm tuan...saya ade bela kambing sikit...tp masalhnya rumput tak de.....nak harapkan dedak kos tinggi....ade tak sape2 yang jual benih rumput ruzi....saya nak tanam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. rumput ruzi, cuba call ke JPV. rasanya diorang ada jual benih yang murah.

      Delete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum
    saya ada tanah 1/2 ekar tapi sebelah tu ada rumah orang, ada cara tak ternak kambing tanpa menganggu life jiran spt bau etc. Tanah tu dah terbiar lama, timbul idea nak ternak kambing yg sebelum ni tak pernah terpikir pun. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.

      maaf lambat. tanah 1/2 ekar, lepas buat kandang dan tempat bermain. rumput memang kena cut & carry la. cuma boleh tanam sikit2 je.

      untuk elak bau, dipasaran sekarang ada macam2 produk mikroorganisma baik, atau biasa orang panggil EM. boleh sembur bawah kandang & campur dalam makanan minuman. EM ni dapat mengurangkan bau, sehingga tahap yang selesa & mengelak lalat.

      untuk bunyi bising, kena pastikan dia makan on time, kalo lambat memang dia bising. & mungkin ada yg bergaduh, kena asingkan. kalo malam2 bising tu, biasa la.. hari2 malam jumaat... hehehe

      whatsapp 0194513061

      Delete
    2. Assalamualaikum... sy ada tanah dan bercadang untuk bela kambing. tetapi kurang pendedahan dalam aspek penternakan..dimana perlu sy membuat rujukan, kursus penternakan atau mendapat khidmat nasihat.sbg langkah awal memulakan projek sy..

      Delete
    3. cik lara lara. cik boleh terus ke jabatan veterinar berdekatan untuk mendapatkan maklumat lanjut. atau pergi ke kandang kambing berdekatan, sembang2 dengan mereka. kursus boleh apply dengan jab. veterinar, atau dengan mardi atau dengan mj fatonah. rujukan.. ada banyak.. google je.. dalam blog saya ni pun ada. atau boleh whatsapp saya. 0194513061

      Delete
  35. saya cadangkan bro don buat 1 hari kursus kat ladang ternak, jd kita dengar siap praktikal. amacam bro don.. sangat2 menarik utk belajar lebih lanjut dgn bro don.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah... thank you admin. komen tuan amat saya hargai. insya Allah, saya akan adakan nanti.

      Delete
  36. Sy dan bakal suami ske sgt dgn bidang penternakan kambing...tp x tau kt mn nak pi kursus...pastu tanah n kambing pun x ade...kiki...tp sllu bercita2 nk ade ternakan kambing utk diusahakan secara serius sbb mmg btol2 berminat...klu encik ade ape2 info kt mn leh kursus bgtau lah sy ye...0127117570...tuh no hp sy....mekasih

    ReplyDelete
  37. Pandangan dan nasihat yang amat berguna.saya amat berminat dengan ternak kambing tapi family sy tak berapa setuju dengan saya.sy berkhimat dalam agensi kerajaan. Blh bagi pandangan dgn minat sya? Sy mempunyai tanah dan modal kira2 40k.cukup ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. agensi kerajaan. saya dulu pun kerja gov juga. tanah luas mana? 40k cukup. kena cut cost kandang. kandang yg selalu buat kacau modal kita selain modal nak beli kambing. kandang saya, 10x25 kaki, kos rm7000 lebih. boleh muat dalam 20-25 ekor. peruntukan 20-25k untuk buat kandang yang boleh muat 50-60 ekor kambing. beli induk betina, 20-30 ekor je, dalam RM400-700/ekor. pejantan beli seekor, dalam RM500-1000/ekor. lain2 untuk beli peralatan, kontigensi & modal pusingan.

      Delete
  38. salam tuan, saya berminat dengan ternakan kambing dan telah mengusahakan secara kecil-kecilan, dimanakah boleh sya dapat baka ternakan kambing?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam tuan. baka ternakan boleh beli dari kandang berhampiran. kalo tuan dok di lumut, boleh la ke bidor. cari alwigoatfarm. induk dara dalam 500-600. berat 20-25kg. tiptop.

      Delete
  39. Assalamualaikum...umoq saya bru 19 ,mmg mkanan kegemaran la kambing ni,,cadang nk ternak ,,modal pak nk bg,,so,,cmna nk start??klau ada yg sudi nak share wssapp la nuh...0175355763.. syukran jiddan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. mohon whatsapp saya ye. 0194513061

      Delete
  40. A, kum.nk tya, mana sya bleh daptkn benih napier

    ReplyDelete
  41. Banyok sgguh mklumat don kosi.kawe ado pero 4 ekr bbiri jnis mlin.lps baco blok don,, rso nak prbyakkn trnakn kawe.nk tmbah jnis lain skli.kawe ado tnah 5 ekar, tpi rmput kure, mcmana nak settle tu..?

    ReplyDelete
  42. Banyok sgguh mklumat don kosi.kawe ado pero 4 ekr bbiri jnis mlin.lps baco blok don,, rso nak prbyakkn trnakn kawe.nk tmbah jnis lain skli.kawe ado tnah 5 ekar, tpi rmput kure, mcmana nak settle tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam boh. tak banyok la. sikit ja. bebiri malin? kelate meme banyok boh bebiri ni. kawe pun teringin nak borong dari sana. tanah 5 ekar luas tu boh. rumput kure tak jadi masaloh. g jab vet, mintak beli benih rumput boh. beli 2 3 jenis. tabur lepas hujan. bebiri make tak susah. wi gapo pun dia make boh.

      Delete
  43. Trma ksih, kawe akn cba dpatkan bnih tu.

    ReplyDelete
  44. Informasi bermaklumat....moga sama2 meraih kejayaan sebagai usahawan...

    ReplyDelete
  45. Don, kawe g tya dh jbtn vat, ada cma y rm100/kg.

    ReplyDelete
  46. Seronok baca artkel ni... sy pun mmg tgh plan nk buat ternak kambing.. sb nk berhenti kerja dah.. hrp2 boleh berjaya. Minta kwn2 dlm blog bg tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  47. Tk saudara Don. Byk ilmu yg diberi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 tuan. biar bertambah ilmu bila dikongsi. insya Allah.

      Delete
  48. salam.boleh tak buat kandang dlm kebun sawit.kalau luas dlm 1 ekar agak2 muat berapa ekor kambing

    ReplyDelete

Facebook Comment